3 Belastingvoordelen waar veel startende ondernemers geen gebruik van maken

Veel startende ondernemers zijn niet op de hoogte van de belastingvoordelen waarvan zij in het begin van hun onderneming gebruik van mogen maken.

Mesa Belastingadviseurs heeft het motto: ‘’Samen staan we sterker’’ en begeleid u graag vanaf het prille begin om uw dromen uit te laten komen.

1. Startersaftrek

Tijdens de eerste 5 jaar van uw onderneming mag er tot 3 keer gebruik worden gemaakt van de startersaftrek. Dit is bedoeld om startende ondernemers te stimuleren die nog moeilijk uit de voeten weten te komen. Van het belastingvoordeel kunt u het beste gebruik maken in de jaren dat er weinig winst is gedraaid. De startersaftrek bedraagt € 2.123.

2. Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Per 2020 is de KOR (Kleine Ondernemers Regeling) aangepast. U kunt deze aanvragen, bij de toewijzing hiervan krijgt u een ontheffing van de BTW plicht. Dit houdt in dat u geen BTW (omzetbelasting) meer in rekening brengt over uw dienst en/of producten en ook géén BTW (voorbelasting) meer in aftrek mag nemen. U betaald dus geen BTW meer en u krijgt ook niks meer terug.

Met de nieuwe KOR-regeling mag u maximaal €20.000 omzet (dat is dus geen winst/resultaat) draaien per belastingjaar. Uw omzet is alle verkopen bij elkaar opgeteld van 1 januari tot en met 31 december. U krijgt de vrijstelling voor minimaal 3 boekjaren (u bent dus langere tijd gebonden aan de vrijstelling) en vervalt direct bij overschrijding van de eerder genoemde omzetnorm (€20.000).

3. MKB-Winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer va uw ondernemingen. De vrijstelling bedraagt 14% van de winst. U zult de winst eerst moeten verminderen met de ondernemersaftrek.

Mkb-winstvrijstelling over de winst die u hebt behaald als medegerechtigde is niet mogelijk.

 

U kunt beperkt winst aftrekken van de mkb-winstvrijstelling. De reden hiervan is dat het beperkt is tot het maximale tarief voor aftrek. In 2022 is dat 40%. Het maximale tarief voor aftrek in 2021 is 43%. Het maximale tarief voor aftrek in 2020 is 46%.

 

LET OP!

De mkb-winstvrijstelling zal uw fiscale winst verlagen. Daardoor bent u minder belasting verschuldigd. Mocht het zou zijn dat uw onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-winstvrijstelling het fiscale verlies. In zulk geval kan de vrijstelling dus behoorlijk nadelig uitpakken voor u.

Print of deel het artikel

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Print

Contacteer MESA

MESA Kantoor Locatie